Rácz Csaba – Kommentátor interjú

drSteveice – Kommentátor interjú
2018-09-13
Kárpáti András – Kommentátor interjú
2018-09-16

Rácz Csaba – Kommentátor interjú

 

Rácz Csaba a hazai Hearthstone egyik legmeghatározóbb alakja, legnézettebb streamere a játéknak. Kommentátorként láthatjuk majd őt a Hearthstone Magyar Kupa – powered by Vodafone versenyén, Szász István mellett.

Régóta szeretnél már egy komoly Hearthstone versenyt Magyarországon. Jelenleg nem csak mint kommentátor veszed ki a részedet, a verseny menetének kidolgozásában és a szabályzat megírásában is segédkeztél. Mennyire tartod fontosnak, egy ilyen verseny létrejöttét?  

 

-Ezek a rendezvények azok, amik felkelthetik az emberek érdeklődését annyira, hogy kialakuljon egy állandó szcéna és nemzetközileg is elismerjék a hazai közösségeket. A versenyzés lényege, hogy a jó játékosokat jutalmazzuk, ezért is választottuk a svájci rendszert és ezért is van külön döntő a legjobb nyolcnak.

Mire lenne leginkább szüksége a hazai Hearthstone közösségnek szerinted?


-Twitch Prime Hearthstone ajándékokra, hogy ingyenesen feliratkozhassanak kedvenc streamerükre. Az előzőek itt is érvényesek, rengeteg kis verseny, közösségtalálkozó, próbálkozás van ami közösségépítés szempontjából kiváló, most pedig a digitális atlétáknak is adott a lehetőség.

 

Versenyszerűen már egy ideje nem foglalkozol a játékkal, de azóta is rengeteg óra játékidő áll mögötted. Jó irányba haladnak a változtatások és az új kiegészítők, ami a versenyszerű játékot illeti?


-Természetesen a lehető legjobb irányba halad a játék, ha a cél annak nézése. Alapvető emberi tulajdonság az empátia, a játék pedig erre épít: látjuk, ahogy embertársaink küzdenek a véletlennel, mi pedig sajnáljuk őket, vagy épp szórakozunk szenvedéseiken.
A jelenlegi meta változatosabb mint valaha, elkezdeni a játékot ennél jobb alkalom nem hiszem hogy lesz. Azoknak, akik viszont régebb óta játszanak már unalmas lehet, hogy minden hős minden paklija szinte évek óta változatlan, nagyon ritka hogy valami teljesen új tűnjön fel a színen. Egyfelől érthető, hogy a Blizzard a konzisztenciára törekszik és elérhetővé szeretnék tenni a játék nézését olyanoknak is, akik mondjuk egy éve semmilyen Hearthstone tartalmat nem fogyasztottak, másfelől viszont ez a keménymagnak hosszú távon ártalmas.

 

Az új kiegészítő óta már bőven volt idő kialakulnia a metáknak. Milyen paklikat jósolsz a legjobb helyezettek közé?


-Négyszáz féle kombó Druid, token Druid, a Hunterek, Warriorok is nagyon mennek.

 

Az online nevezési időszak már elkezdődött, és 22-én láthatjuk a selejtezőt, ahonnan a legjobb 8 kerül majd az offline döntőbe. Milyen lesz visszatérni a kommentátori álláshoz, és ezúttal ,,hazai pályát” kasztolni?

-Az álláshoz visszatérni mindig megnyugtató, ha kommentátori, akkor különösen. Itt teljesen más szemszögből ismerhetem meg a játékot, nem kell azon idegeskednem, hogy az RNG mellém áll-e. Úgy gondolom, hogy bármilyen játékkal foglalkozó tartalom halála az, amikor a játék miatt idegeskedik a tartalom készítője. Egy verseny közvetítésénél ilyen nincs, ezért is szeretik annyian.

 

A döntőre 25-én kerül sor Budapesten, de Siófokról fogjátok élőben közvetíteni. Szakmai kommentátor társad István lesz, akivel már túl vagytok pár próbaközvetítésen. Milyen volt együtt készülni a versenyre? Kialakult-e már az összhang köztetek?


-Hihetetlen készüléseken vagyunk túl, magvas információkat osztottunk meg egymással arról, hogy pontosan miért csináljuk ezt az életünkkel. Elképzelni sem tudnék jobb kommentátor társat.

 

Végezetül; Már beszélgettünk arról, hogy a legjobb 8 között előfordulhat ismert név is, de a Hearthstone jellegéből adódóan elképzelhető, hogy teljesen új nevekkel fogunk találkozni a döntőn. Szerinted van esélye egy kezdőbb játékosnak is szép helyezést elérnie ezen a versenyen?


-Minden előkészület ellenére előfordulhatnak meglepetések, bármikor becsúszhat egy kisebb hiba a legjobbaknak is, és ez gyakran végleges következményekkel jár. Én mindenképpen javaslom az indulást olyanoknak is, akik úgy érzik esélyük sincsen: ingyen van és senki hibájából sem fogunk viccet csinálni, a sajátjainkon kívül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.